Gastronomické zajímavosti Švýcarska

Kdo se vydá na pobytový nebo poznávací zájezd do Švýcarska, neměl by zapomenout na proslulé švýcarské pochoutky. Kdo neochutnal místní kuchyni, jako by tu ani nebyl!

Fondue

Kdo by neznal proslulé fondue! Tento vynikající švýcarský pokrm se připravuje v kotlíku rozpuštěním několika druhů sýrů. Do prohřáté sýrové hmoty se přidává česnek, pepř, griotka, bílé víno, žampiony, muškátový oříšek, chilli paprička, špek, kondenzované mléko ... podle druhu fondue, který chceme právě vyrobit. Mlsný jazýček turisty si pak pochutná na čerstvém chlebu, který se v této lahodné hmotě namáčí.

Müsli

Zdaleka ne každý ví, že dnes celosvětově rozšířené müsli má svůj původ právě ve Švýcarsku. První müsli vyrobil švýcarský lékař Bircher Benner z ovesných vloček, sezónního ovoce, jogurtu, mléka, vlašských a lískových ořechů a jablek. Tato zdravá pochoutka si ze Švýcarska našla postupně cestu do celého světa. Dnes si svůj jídelníček bez müsli už neumíme ani představit.

Instantní káva

Instantní káva v podobě, v jaké ji známe a milujeme dnes, pochází také ze Švýcarska. Na vylepšení již dříve známé instantní kávy tak, aby mohla být dávkována podle potřeby, pracoval tým odborníků firmy Nestlé pod vedením Maxe Morgenthalera sedm let. Kýženého výsledku, rozpustné kávy v prášku, se jim podařilo dosáhnout v roce 1937. Káva byla pojmenována Nescafé. Tento název vznikl spojením slov Nestlé a café. 1. dubna 1938 ve Švýcarsku v továrně Orbe bylo Nescafé poprvé prezentováno veřejnosti. A nic už nebránilo tomu, aby si Nescafé postupně zabojovala místo v kuchyních celého světa. Vynikající kávu vám jistě nabídnou v každém ubytovacím zařízení ve Švýcarsku, ať už je to luxusní hotel nebo malý horský penzion.

Maggi

Také Maggi, bez něhož si už mnohé hospodyňky přípravu jídla umí jen těžko představit, je původem ze Švýcarska. Jeho otcem je Julius Maggi a pro potřeby všech hospodyněk světa jej dneska vyrábí švýcarská firma Nestlé.

Čokoláda

Poznávat Švýcarsko a neochutnat pravou švýcarskou Lindt, Tobler, Suchard nebo Sprüngli čokoládu snad ani není možné. Ten nádherný pocit, když se kostička tmavě hnědé hořké nebo naopak jemně mléčné čokolády pomalu rozpouští v ústech, se nedá slovy ani popsat. To se musí zažít!

Sýry

Sýr je pro Švýcary stejně typickou potravinou jako pro nás brambory nebo pro Číňany rýže. Sýr tvoří základ mnoha jídel. Je základem pro přípravu raclette, což je vlastně plátek sýra rozehřátý na speciálním grilu. Raclette se konzumuje s bramborami, okurkou a cibulkou, zapíjí se bílým vínem.

Asi nejznámějším švýcarským sýrem je Emmentall. Kromě něj si můžete vychutnat i sýry s příchutí různých alpských bylinek nebo slanější sýr Gruyere s ořechy. Neváhejte a během své švýcarské dovolené ochutnávejte, co hrdlo ráčí!